Коџа Махмуд паша

   Коџа Махмуд паша је рођен у Крушевцу (или Новом брду) 1420. године под презименом Анђеловић, али је одведен као дете од стране јаничара док је његов рођени брат, Михаило Анђеловић, избегавши ову страхоту, остао у Србији са мајком.  Добивши ново име као муслиман - Махмуд, послат је на султанов двор да учи и буде дружбеник младом наследнику принцу Мехмеду, познатом касније као Мехмед Освајач, са којим постаје и пријатељ. По завршетку школовања, султан Мурат II га узима у своју службу, да би га Мехмед касније поставио за Великог везира Отоманског царства. Временом, Махмуд постаје један од најугледнијих и најспособнијих отоманских војсковођа.

   У време склапања Сегединског мира 1444. године, по којем је Голубац са још двадесет градова био враћен деспоту Ђурђу Бранковићу, Махмуд паша је због преговора требао да прими Деспотовог изасланика на Порти. Изасланик је заправо био његов рођени брат, Михајло Анђеловић, велики челник Ђурђа Бранковића. Два брата су двадесет година били раздвојени и сем порекла и власти све их је друго раздвајало: вера, држава, образовање, обичаји, ратови. Иако на супротним странама, од овог сусрета почела је веза и сарадња два раздвојена брата. Нарочито у последњим годинама Српске деспотовине, Велики везир Махмуд паша и његов брат Михајло Анђеловић, велики војвода, имали су значајну улогу у мировним преговорима између султана и Деспота.

   Поред тога што је био државник, војсковођа и велики везир, Махмуд Анђеловић је био и мецена, песник и заштитник књижевника. Он је први песник српског порекла који се јавља у источној литератури (под псеудонимом Анди). Писао је на турском и персијском језику, оставивши за собом збирку песама, писма и једну научну расправу.