Despot Stefan Lazarević

Despot Stefan Lazarević - Srpski despot

 

   Despot Stefan Lazarević (1377-1427) je bio jedan od najboljih državnika i vojskovođa svog vremena i vitez Reda zmaja. Zbog teške situacije u kojoj se našla srpska zemlja posle Kosovskog boja, Stefan je bio prinuđen da prihvati vazalni odnos prema Turcima, ratujući za sultana Bajazita. Međutim, nakon velikog poraza kod Angore 1402., u Otomanskoj imperiji otpočela je borba za presto. Izmenjene prilike u Jugoistočnoj Evropi početkom XV veka i zajednički interesi doveli su do približavanja despota Stefana i ugarskog kralja Žigmunda. Despot postaje i ugarski vazal, a kao znak dobrih odnosa dobio je od kralja Žigmunda na upravu Mačvu, Beograd i Golubac.

   Golubačka tvrđava pripala je Despotovini između 1402. i 1410. godine Stefan ju je obnovio i proširio, sagradivši čitavo spoljašnje utvrđenje, a u priobalnom prostoru palatu. Konstatin Filozof, Despotov biograf, piše da je Stefan po povratku iz Carigrada 1410.g., gde je učestvovao u bici između Bajazitovih sinova, prešao u svoj grad  Golubac, kao i da je nešto kasnije, nakon izgubljene bitke kod Jedrena, sam Despotov saveznik Musa prebegao u Golubac.

   Srbija je uprkos izuzetno teškim prilikama za vreme Despotove vladavine, postala politički stabilna, ekonomski i vojno osnažena. Izdao je Zakon o rudnicima. Bio je zaštitnik umetnika, prevodilac i pesnik renesansnog kova. Ostao je upamćen po Resavskoj prepisivačkoj školi u manastiru Manasiji, po premeštanju prestonice u Beograd i po pesničkoj poslanici Slovo ljubve

Autor teksta, Željka Milenković